?> ΔΙΟΓΕΝΗΣ
ΔΙΟΓΕΝΗΣ

ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org).
Η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Όμως δεν είναι μονάχα οικονομικό το ζήτημα. Ο τρόπος διανομής της «σχεδίας» είναι μια ολόκληρη κοινωνική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη για όλους. Πρόκειται για μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης, μέσα από την οποία συμπολίτες μας που μέχρι χθες ένιωθαν «αόρατοι» (δικός τους όρος), ανακτούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμησή τους και, εν τέλει, την πίστη τους ότι μπορούν και θα τα καταφέρουν. Μέσα από τη «σχεδία» τούς παρέχεται η δυνατότητα να ξαναζήσουν τα απλά και αυτονόητα. Να ξυπνήσουν το πρωί και να έχουν ένα στόχο. Να έχουν ένα γραφείο να τους υποδεχτεί, να βγουν στο «πόστο» τους στο κέντρο της πόλης, να μιλήσουν με κόσμο, να συνδιαλλαγούν, να συνάψουν φιλίες, να πουλήσουν ή να μην πουλήσουν ένα, δύο ή πέντε περιοδικά. Απολαμβάνουν την ανάκτηση της αίσθησης του «ανήκειν». Ότι, δηλαδή, είναι ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας όλων μας. Και η ελπίδα για ολική επαναφορά γίνεται σιγά - σιγά πραγματική.

Η κοινωνική αυτή διαδικασία όμως, αφορά και στον άνθρωπο που αγοράζει τη «σχεδία», υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τον άνθρωπο που τη διανέμει. Εδώ, δεν πρόκειται για μια κλασική περίπτωση «αγοραπωλησίας». Είναι μια διαδικασία που ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί όλους μας ενάντια στη φτώχεια και σε κάθε μορφή αποκλεισμού. Μια κοινωνική συναλλαγή, μέσα από την οποία όλοι αντλούμε «κάτι».

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Περιοδικό δρόμου «σχεδία»

Φαβιέρου 24-26, 10438 Αθήνα

2130231220

www.shedia.gr

info@shedia.gr

Date

22 Ιανουάριος 2015

Categories

ΜΚΟ